Veelgestelde vragen

Mag ik een proefles volgen of eens komen kijken?”                             Een les observeren is niet toegelaten omdat het storend is voor onze leden. Via onze filmpjes kan u zich al een beeld vormen van wat u bij ons mag verwachten. De lessen worden stap voor stap opgebouwd.  Instappen kan dus enkel bij de opstart van een nieuwe lessenreeks.  Tijdens het jaar zijn er dan ook geen proeflessen mogelijk omdat u als buitenstaander niet zal kunnen meevolgen met de groep.  Helaas moeten we bij het organiseren van nieuwe groepslessen rekening houden met de bezettingscapaciteit van onze zalen (max 20 à 30 pers.).  Voor nieuwelingen geldt het principe dat de vroegste inschrijvers voorrang genieten.  Gratis proeflessen worden er niet gegeven.  Op tijd inschrijven voor het volledige lesjaar blijft de zekerste manier om uw plaats voor het nieuwe seizoen te reserveren.

Kan ik bij de lesmodule ‘lange vorm’ op elk moment instappen?”  Neen.  De volledige basiscursus omvat +/- 35 opeenvolgende lessen.  Het opbouwende karakter laat niet toe om zomaar in te stappen.  Zelfs na enkele lessen wordt het al moeilijk om als totale nieuweling nog met een beginnersgroep mee te kunnen.  Starten vanaf nul doen we altijd in september en tegen eind juni kennen de volhouders de basisvorm.  Houd er dus rekening mee dat u tijdig inschrijft als u wenst te starten met een nieuwe groep.  Met privélessen kan er wel op elk moment worden gestart en op die manier kan u de groep inhalen en nadien aansluiten als er plaats is.

Ik ben wel geïnteresseerd maar ik kan soms niet naar de les komen door externe omstandigheden (werk, ziekte, etc…).  Is dit een probleem gelet op de opbouwende aard van de cursus?”                   Wij geven groepslessen en de beginnersgroep krijgt de garantie dat ze de bewegingen tegen eind juni zullen kennen.  Eens een les overslaan is geen ramp omdat we wekelijks de reeds geleerde bewegingen herhalen.  Maar elke week wordt ook een nieuw stukje aangeleerd.  Mits wat inzicht in de bewegingen kan u nog meevolgen als u eens afwezig was. Het wordt echter moeilijk wanneer u meerdere weken na elkaar afwezig bent. Een persoonlijke inhaalles kan hier een oplossing zijn om uw achterstand weg te werken en nadien probleemloos terug bij de groep aan te sluiten.

Kan ik een eventuele achterstand nog inhalen?”                                      Ja, dat kan door de lessen op meerdere locaties te volgen. We kunnen ons helaas niet permitteren om de groep op te houden omdat iemand  enkele lessen gemist heeft.  De beginnerscursus wordt op 2 locaties (Oostende en Gent) gegeven en die wordt op hetzelfde tempo opgebouwd.  Als u wil kan u dus inschrijven voor groepslessen op 2  locaties.  Dan kan u een gemiste les elders inhalen in dezelfde week of 2 maal per week naar de les komen zodat u een grondigere fundering opbouwt.

Hoeveel kosten de lessen en hoe kan ik inschrijven?”                             De inschrijvingsperiode voor het seizoen 2017-2018 loopt tot 8 september.  U vindt de inschrijvingsvoorwaarden en het nodige formulier terug op onze website bij de rubriek groepslessen.  Uw inschrijving is geldig van zodra u het inschrijvingsformulier hebt terug gemaild en u het lesgeld hebt betaald.  Ter referentie : de bijdrage voor één jaar (d.w.z. één lesmodule per week op één locatie) start vanaf 300 euro/jaar.  Er zijn combinatietarieven mogelijk voor wie verschillende modules wil volgen of op verschillende locaties wenst te trainen. Studenten kunnen van een verminderd tarief genieten.

Kan ik als eerstejaarsstudent al starten met de training van ‘gevechtstoepassingen en handen duwen’?”                                               Dat kan en het wordt ook aangeraden.  Op die manier leert u onmiddellijk al de link leggen tussen de vormbewegingen en de praktische interpretatie ervan.  Niet alleen heeft dit een meerwaarde naar inzichten toe maar u leert ook de essentie van taijiquan als vechtkunst ontdekken.  Bovendien kan u er zich op een zeer efficiënte manier mee leren verdedigen.  Aan u dus de keuze om deze lesmodule er al bij te nemen vanaf het eerste jaar.

Ik zou graag enkel de lange vorm leren want de gevechtstoepassingen interesseren me minder.  Kan dat?”              Als u enkel dit aspect wenst te leren van taijiquan is dat perfect mogelijk. De traditionele lange vorm die een aaneenschakeling van vloeiende bewegingen is maakt ook onderdeel uit van taijiquan.  In tegenstelling tot het overaanbod van zogenaamde korte of vereenvoudigde vormen (b.v. de 24 of Beijing vorm) kan u bij ons de complexere, lange versie leren.  Dit vergt meer inzet maar wij richten ons dan ook naar de serieuzere beoefenaar.  In de basiscursus “lange vorm” die elk jaar opnieuw vanaf nul opstart krijgen de deelnemers stap voor stap instructies om de vorm volgens de regels van de kunst aan te leren. Maar als u echt een compleet beeld wil krijgen van wat taijiquan is, raden we aan om ook de gevechtstoepassingen te leren.  Dit zal u een praktischer inzicht geven in de bewegingen die u uitvoert.

Kan ik voor de lesmodule ‘gevechtstoepassingen en handen duwen’ inschrijven zonder de basisvorm te leren?”                          Neen.  Om taijiquan te leren moet u bij voorkeur alle facetten beoefenen.  Als u interesse hebt in het gevechtsaspect dient u zich daarvoor stevige standen, juiste houdingen en specifieke lichaamsbewegingen eigen te maken.  Het vormaspect is hier een zeer goede basis voor.  Bovendien zijn de gevechtstoepassingen een praktische interpretatie van de vormbewegingen.  Zonder die complementaire kennis is het heel moeilijk om ten volle te begrijpen waar het in taijiquan echt om draait.

Worden de lessen ‘gevechtstoepassingen en handen duwen’ apart gegeven voor beginners?“]Neen.  Deze lessen worden aan gemengde klassen gegeven.  Zowel beginners als (ver)gevorderden nemen hieraan deel.  Taijiquan technieken zijn zeer subtiel en beginners gaan veel sneller vooruit als ze kunnen oefenen met mensen die wat meer ervaren zijn.  Voor gevorderen is het ook belangrijk om de technieken te blijven herhalen.

Wanneer kan ik met wapens beginnen trainen?”                                  Van zodra u de lange vorm zelfstandig kan uitvoeren en de basisbewegingen kan linken aan één of meerdere gevechtstoepassingen.  Een elementaire kennis van handen duwen (tui shou) is ook noodzakelijk.  Als u er klaar voor bent, dient u via een informele test aan te tonen dat u deze materie effectief beheerst.  Sommige studenten die vanaf hun eerste jaar lesmodule 1 en 2 (vorm, gevechtstoepassingen en handen duwen) combineren slagen daar al na één jaar in.  Zij kunnen dus al vanaf hun tweede jaar wapentechnieken beginnen leren.  Anderen die eerst de lange vorm leren en pas in hun tweede jaar beginnen met toepassingen kunnen ten vroegste in hun derde jaar met wapentraining starten.

In welke volgorde worden de wapenvormen geleerd?”                 Eerst de sabel, daarna het zwaard en tenslotte de speer.  Bij de wapenvormen horen ook gevechtstoepassingen.  Om een volgende wapenset te leren spreekt het voor zich dat u de vorige set(s) goed beheerst en dit kunt aantonen in een informele test.

Wanneer mag ik de inwendige training (neigong) leren?  Moet ik daarvoor eerst al het voorafgaande onder de knie hebben?”         Niet helemaal.  Neigong is een ondersteunende training die een grote meerwaarde biedt aan de taijiquan beoefenaar.  Het is echter een misverstand dat men jarenlang moet wachten vooraleer men deze techniek kan/mag leren.  Hoe vroeger men er in het leerproces mee begint hoe sterker de fundering wordt en hoe beter men de subtiliteit van taijiquan leert begrijpen.  Iedereen die bij ons minstens aan het niveau van wapentraining toe is komt ervoor in aanmerking.  Omwille van het traditionele karakter wordt het echter niet in groepslessen aangeboden.  Inwendige training (neigong) kan u enkel via privélessen leren.

Is er speciale kledij vereist?”                                                                          Neen, u hebt geen speciale kledij nodig om taijiquan te beoefenen en er is ook geen uniformcode in onze club.  Zorg gewoon voor losse, makkelijk zittende kledij waarin u vrij kan bewegen.  Wat schoeisel betreft draagt u best sportschoenen met een platte zool.

Vanaf welke leeftijd kan er gestart worden en ben ik niet te jong of te oud?”                                                                                                                           De minimumleeftijd is 12 jaar.  Op de maximumleeftijd staat er geen grens.  Zolang uw gezondheidstoestand het toelaat en uw geheugen nog goed werkt is er geen probleem.

Kan taijiquan beoefend worden door iemand met rugklachten, knieproblemen, enz…?“]In taijiquan wordt er met het ganse lichaam getraind.  Als u met fysieke problemen kampt zal het niet zo evident zijn om in bepaalde standen of houdingen te staan of om gevechtstechnieken uit te voeren.  Alles hangt natuurlijk af van de ernst van uw probleem.  Raadpleeg in dit geval best eerst uw huisarts of specialist alvorens de training aan te vatten.

Er worden af en toe workshops aangeboden.  Is het noodzakelijk om daaraan deel te nemen?”                                                                                   Als u sneller vooruitgang wil boeken en/of meer inzicht wil verwerven in taijiquan dan zijn de workshops een must.  Workshops geven u vaak een andere invalshoek en u leert er ook technieken die in de wekelijkse lessen minder aan bod komen.  Ook voor gevorderden zijn workshops een mogelijkheid om hogerop te klimmen.  Workshops duren gemiddeld 3 à 5 uur waardoor het mogelijk is om veel dieper op bepaalde onderwerpen in te gaan.

Moet ik ook buiten de lessen oefenen?”                                          Niemand verplicht u daartoe maar het niveauverschil tussen studenten die wel thuis oefenen en zij die enkel oefenen tijdens de wekelijkse les wordt snel duidelijk.  Taijiquan bestaat voor een groot deel uit individuele training en tijdens het leerproces is het belangrijk dat u bewegingen leert memoriseren.  Het is dan ook perfect mogelijk om met de kennis die u tijdens de lessen/workshops verwerft een persoonlijk trainingsschema op te stellen.  Een paar keer per week extra oefenen op individuele basis kan al een groot verschil maken.  Dit vergt uiteraard wat karakter en doorzettingsvermogen maar het loont zeker de moeite.

Alleen oefenen thuis vind ik niet zo leuk.  Kan ik mijn technieken ook op een andere manier herhalen en inoefenen?”                       Indien u liever onder begeleiding traint, kan u 2  keer per week naar de groepslessen komen op andere locaties.  Iemand die alle groepslessen meevolgt kan in totaal zo’n 6 uur per week trainen.  Een combinatie van wekelijkse groepslessen met af en toe een privéles is bijvoorbeeld ook een optie als u graag wat meer onder professionele begeleiding oefent.

Waarom heet jullie club ‘Chinese Boxing Club’?”                              Onze stijl komt uit de Britse ex-kroonkolonie Hongkong.  In het begin van de 20ste eeuw noemden de buitenlanders de Chinese krijgkunsten daar “Chinese boxing” omdat ze niet goed wisten wat de Chinezen precies deden.  De term “quan” in taijiquan betekent “vuist” of “boksen”.  Maar in de Chinese context betekent “boksen” eigenlijk “vechten met alle delen van het lichaam”.  We hebben onze club zo genoemd om deze martiale connectie te benadrukken.  Dit onderscheidt ons van de vele gymnastische en New Age-achtige benaderingen van taijiquan.

Behoort qigong ook tot jullie lessenaanbod?”                                      Neen, qigong of “ademhalingstraining” staat los van taijiquan.  Het is een verzamelnaam voor allerlei Chinese gezondheidsbevorderende technieken die soms wel, maar meestal niet in een martiale context worden beoefend.  Er zijn veel taijiquan leraars die lessen qigong bijgeven om hun lessenaanbod te verruimen en omdat hun taijiquan kennis over het algemeen verre van compleet is.  Onze Wudang stijl omvat echter alle traditionele componenten van taijiquan.  Op gevorderd niveau kan u bij ons neigong (inwendige training) leren die o.a. ook uit ademhalingstechnieken bestaat net zoals qigong, maar die tegelijk ook veel omvattender is dan dat.  Meer informatie over neigong vindt u hier.

Zijn de lessen die jullie voor derden geven (b.v. in het kader van ‘Sport Overdag’) van hetzelfde niveau als jullie clubaanbod?”                                                                                                                     De lessen die we overdag geven in samenwerking met sportdiensten en dienstencentra hebben meestal senioren als doelgroep.  De intensiteit van deze lessen ligt dus veel lager dan bij onze avondlessen en workshops.  Dergelijke lessenreeksen hebben hoofdzakelijk een kennismakingsfunctie en ze moeten laagdrempelig blijven voor oudere mensen.  Er wordt uiteraard professioneel les gegeven maar wie intensievere lessen met meer diepgang wil, opteert beter voor het aanbod in onze club.  Wie toch liever overdag les wil volgen, kan daarvoor ook privélessen nemen.

Kan ik taijiquan combineren met andere vechtstijlen?”                     Als u op recreatief niveau wil oefenen dan kan dat uiteraard.  Maar om een hoog niveau te bereiken in taijiquan is heel veel training nodig.  Voor de echte kenner is het vrij uniek wat betreft techniek, strategie en tactiek.  Alle uurtjes die u spendeert aan andere vechtsporten/kunsten zullen uw taijiquan kennis niet vooruit helpen.  Door die cumulatie  zal u namelijk minder tijd kunnen spenderen aan taijiquan.  Meestal zullen er ook tegenstrijdige principes zijn en dat zal verwarring scheppen.  Al ziet het oog soms bepaalde gelijkenissen, het is nooit hetzelfde als er wat dieper wordt gegraven.  Een “shop & hop mentaliteit” wordt voor de serieuze taijiquan beoefenaar afgeraden.  Indien u taijiquan op de juiste manier leert  zijn er al duidelijk zichtbare resultaten mogelijk op korte termijn.  Maar bepaalde effecten van taijiquan komen echter pas naar boven door langdurige training en dat is enkel voor doorzetters weggelegd.

Is taijiquan hetzelfde als tai chi?”                                                                       De correcte transcriptie van de Chinese karaktertekens is taijiquan.  Deze schrijfwijze wordt het pinyin genoemd.  Een andere officiële transcriptievorm is het Wade-Gilessysteem en dan wordt het “t’ai-chi-ch’üan” geschreven.  Alle andere of ingekorte schrijfwijzen zijn taalkundig eigenlijk niet correct maar ze worden wel nog vaak gebruikt in het Westen om hetzelfde te benoemen.

Heeft taijiquan gelijkenissen met kung-fu?”                                               De term “kung-fu” werd door de opkomst van de Hongkong films in het begin van de jaren 1970 gebruikt om de Chinese krijgskunsten te benoemen.  Het betekent “bedrevenheid”.  De correcte Chinese verzamelterm voor krijgskunsten is “wushu”.  Taijiquan is dus een stijlrichting binnen wushu.  Wushu stijlen kunnen traditioneel ingedeeld worden in neijia (inwendige) stijlen en waijia (uitwendige) stijlen.  Taijiquan, xingyiquan en baguazhang zijn de voornaamste vertegenwoordigers van neijia.  Shaolinquan en zijn afgeleiden zijn de voornaamste van waijia.

Ik heb gehoord dat taijiquan allerlei ouderdomskwalen kan verhelpen?  Is dat zo?”                                                                                    Taijiquan is op de eerste plaats een vechtkunst en géén therapie voor allerlei fysieke klachten.  In essentie is taijiquan wel goed voor lichaam en geest op voorwaarde dat er met de nodige regelmaat en op de correcte manier wordt geoefend.  Maar net zoals in de Chinese geneeskunde moet dit vooral in een preventief kader gezien worden.  Er jong mee beginnen (en volhouden!) is ideaal om bepaalde klachten op latere leeftijd te voorkomen of te beperken.

Heb je nog een andere vraag?                                                                         NEEM GERUST CONTACT OP. WE HELPEN JE GRAAG VERDER.